Ilmoittaudu tunneille!

Kiertäen vai paikalla?

Kirjoitettu: 17.11.2016

Lihaskuntoharjoitukset ovat usein joko kiertoharjoittelua tai paikkaharjoittelua. Tuttu esimerkki kiertoharjoittelusta on kuntopiiri; paikkaharjoittelu puolestaan on perinteinen tapa harjoitella kuntosalilaitteilla. Kumpi sopii sinulle paremmin?

Paikkaharjoittelussa tehdään laitteella esim. 12 toiston sarja, jonka jälkeen seuraa huilaustauko eli palautus. Palautusaika vaihtelee sarjaan käytetyn tehon mukaan alle 30 sekuntista jopa 5 minuuttiin. Palautuksen jälkeen tehdään samalla laitteella harjoitus uudelleen.

Paikkaharjoittelu on suositeltavaa, kun tavoitteena on kuntoutua, kiinteytyä tai hankkia lihasmassaa sekä silloin, kun halutaan kehittää lihaksen voima- tai kestävyysominaisuuksia. Paikkaharjoittelua voi tehdä myös irtopainoin, pienvälinein ja oman kehon painolla.

kiertoharjoittelu_paikkaharjoittelu_nainen_risteyksessä

Kiertoharjoittelussa tehdään yhtä liikettä esimerkiksi 15 toistoa tai tietty aika kuten 40 sekuntia. Liikkeen jälkeen siirrytään kokonaan toiseen liikkeeseen ilman pidempiä palautteluja. Kun on tehty haluttu määrä liikkeitä (esim. 8), pidetään palauttelu- ja juomatauko. Sen jälkeen valmistaudutaan uuteen kierrokseen.

Kiertoharjoittelu on oiva harjoitusmuoto, kun tavoitteena on painonhallinta, kiinteytys tai lihasten kestävyysominaisuuksien kehittäminen. Kiertoharjoittelussa käytetään usein erilaisia välineitä tai oman kehon painoa, mutta se onnistuu myös laitteilla.

Paikkaharjoittelussa pystytään keskittymään paremmin liikkeen suoritustekniikkaan, joten siitä on hyvä aloittaa. Kiertoharjoitteluun ja erilaisiin liikkeisiin tutustuu erinomaisesti esimerkiksi monilla ryhmäliikuntatunneilla. Personal trainerit osaavat koostaa sinulle sopivan yhdistelmän molempia.